Műsorarchívum

Nemzeti Kamara Színház: A száműzött Rákóczi
2016. szeptember 21., szerda 11:00 |  színházterem 
színház | irodalom

 

340 évvel ezelőtt, 1676. március 27-én született, Felsővadászi Rákóczi Ferenc, vezérlő fejedelem.

A 2016. év tehát jubileumi év. Rákóczi Ferenc személye, a magyarság történetében játszott szerepe felmérhetetlen jelentőségű. A Nemzeti Kamara Színház előadása a Fejedelem életének és tevékenységének utolsó szakaszát idézi fel. II. Rákóczi Ferenc fejedelem a nyolc évig tartó szabadságharc után (1703 -1711) elhagyta hazáját, ahová soha többé nem térhetett vissza. Haláláig nem adta fel hazájával, a magyar néppel, a szabadsággal kapcsolatos elveit, sosem fogadta el a Habsburg ház felajánlott kegyelmi ajánlatát.

Az előadás olyan helyszíneket és olyan jeleneteket idéz fel, amelyek talán kevésbé ismertek a nagyközönség előtt. Többek között a kegyetlen Habsburg politikai apparátus, I. Lipót és tanácsadói, Kollonich érsek, Savoyai Eugén, Wratislaw külügyminiszter, a XIV. Lajos kori Versailles-i udvar főrangú politikai szereplői, a Török Porta döntéshozói kerülnek bemutatásra.

Rákóczi fejedelem saját személyében nem jelenik meg az előadásban, de a róla formált politikai vélemények, az általa írt levelek igen. Az egyes jeleneteket narráció köti össze, amely szöveg élőszóban a színpadon hangzik el. A helyszínek megidézésében nagy szerep jut a kor zenéjének. A felhasznált jelmezek és használati tárgyak korhűek, nem titkoltan ismeretterjesztő jellegűek is.

 

Dátum:
2016. szeptember 21., szerda 11:00
Helyszín
színházterem
Jegy
Zártkörű rendezvény

 

 
Városi Hivatal Városi Televízió Kortárs Magyar Galéria Dunaszerdahelyi Thermalpark Municipal Városi Rendőrség